Star 2.000 godina
0

VIDEO / Svitak s Mrtvog mora dostupan online

SRNA
Svitak sa Mrtvog mora (najstarija poznata kopija jevrejske Biblije), koji toliko star i osjetljiv da svjetlost direktno ne smije biti usmjerena prema njemu, od sada je dostupan za pretraživanje i online na internetu.

Svitak je objavljen danas u okviru projekta Izraelskog muzeja i Googlea.

"Misija Googlea prikupila je i učinila dostupnim i korisnim svjetske informacije", rekao je  Yossi Matias, direktor Googleovog centra "R&D" u Izraelu. 

Ljudi koji su pisali svitke sakrili su ih u pećinama  duž obale Mrtvog mora, vjerovatno u doba kada su Rimljani uništili hram u Jerusalemu, oko 70. godine, te se obično pripisuju izolovanoj jevrejskoj  sekti - esenskoj sekti - koja se naselila u Kumranu u pustinji. Rukopise su otkrili beduini između 1947. i 1956. godine.

Dijelovi svitaka izloženi su u Izraelskom muzeju i rotiraju se svaka tri do četiri mjeseca kako bi minimalno  bili izloženi svjetlosti. 

Rukopisi  su jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta, a stari su više od dvije hiljade godina. Uvid u njih imao je mali broj naučnika, a dijelove svitaka nevidljive okom dešifrovali su pomoću najsavremenijih tehnika. 

Njihovo digitalno fotografisanje trajalo je dvije godine.