Met Office Hadley Center
0

Svijetu prijeti rast temperature, veći od očekivanog

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Globalna temperatura bi mogla da poraste za četiri stepena Celzijusa do sredine 50-ih godina ovog stoljeća ukoliko se nastavi sadašnji trend emisija gasova s efektom staklene bašte, navedeno je u ponedjeljak u objavljenoj studiji britanskog Met Office-a Hadley Center-a.

Ove nepovoljne prognoze su u skladu s prošlonedjeljnim izvještajem Ujedinjenih nacija, u kojem je upozoreno da klimatske promjene nadmašuju najgore scenarije koje je 2007. prognozirao Međuvladin panel UN-a za klimatske promjene (IPCC).

Lideri najvećih emitera gasova s efektom staklene bašte prihvatili su u junu stavove naučnika da temperature ne bi smjele da porastu više od dva stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa da bi se izbjegle opasne promjene klime na našoj planeti.

IPCC, koji je 2007. podijelio Nobelovu nagladu za mir, ranije je prognozirao da bi globalna temperatura mogla porasti četiri stepena do kraja 50-ih godina, a najnoviji izvještaj potvrđuje da bi do takvog zagrijavanja moglo doći i ranije - do sredine 50-ih godina ovog stoljeća.

Oko 190 zemalja će na sastanku u Kopenhagenu u decembru pokušati da postigne sporazum o načinima na koje bi se moglo usporiti globalno zagrijavanje.

Naučnici su predočili da je temperatura na našoj planeti porasla 0,7 stepeni Celzijusa tokom prošlog stoljeća.

Globalno otopljavanje za prosječno četiri stepena maskira još veća regionalna povećanja, uključujući rast veći od 15 stepeni u dijelovima Arktika i od 10 stepeni u zapadnoj i južnoj Africi, ukazano je u ponedjeljak u studiji.

Tako veliki porast temperatura na Arktiku bi, osim otapanja zaleđenog mora, mogao da dovede i do otapanja vječito zaleđenog tla koje je do sada zadržavalo u sebi metan, gas s jakim efektom staklene bašte, što bi podstaklo dalje zagrijavanje.

Naučnici ukazuju da postoje potencijalno prilično negativne posljedice jer bi, između ostalog, kišne padavine u ovom stoljeću mogle opasti za petinu ili još više u dijelovima Afrike, centralne Amerike, Mediterana, priobalne Australije, što je "potencijalno ekstremnije" nego što je 2007. prognozirao IPCC.