Nauka
0

Svijet mora smanjiti emisiju stakleničkih gasova za 80 posto

Sarajevo-x.com
Ako želimo zauzdati globalno zagrijavanje u skladu sa ciljevima Evropske unije, emisija stakleničkih gasova na globalnom nivou mora se smanjiti za 80 posto do 2050. godine, stoji u izvještaju stručnjaka za istraživanje klimatskih promjena.

Prema dugoročnom planu koji predviđa EU, potrebno je globalnu temperaturu smanjiti za 2° C da bi došli do one prosječne temperature koja je bila u pred-industrijskom dobu. To je najmanje smanjenje koje bi moglo zaustaviti "opasne klimatske promjene", tvrde stručnjaci.

"Da bismo imali 50 posto šansi da uspijemo smanjiti globalnu temperaturu za dva stepena, cilj bi trebao biti smanjenje emisije stakleničkih gasova za 80 posto", rekao je za Reuters Nathan Rive iz Međunarodnog centra za istraživanje klime i okoliša.

"Svako odlaganje implementacije smanjenja emisije ovih gasova, cilj smanjenja globalne temperature učinit će nedostižnim", izjavili su Nathan Rive i njegov kolega Steffen Kallbekken.

EU smatra da bi se klimatske promjene mogle pogoršati i to u vidu jakih suša, poplava i povećanja nivoa mora, ako se ne bi ispunilo smanjenje globalne temperature. U 20. vijeku temperatura se povećala za 0,7 °C.

Smanjenje od 80 posto značilo bi da bi bogate nacije, koje su odgovorne za većinu gasova, trebale srezati emisiju gasova za oko 95 posto do 2050. godine.

Zemlje u razvoju poput Kine, Indije, Brazila i Indonezije, gdje emisija stakleničkih gasova raste strmom uzlaznom putanjom, energiju koriste kako bi digle zemlju iz siromaštva. Tako da smanjenje emisije gasova ne bi trebalo biti tako oštro kao za razvijene zemlje.