Nauka
8

Svemirski problemi: Emocije, hrana i teretana nisu laka stvar za astronaute

Klix.ba
NASA je pokrenula Twitter hashtag pod nazivom #AstronautProblems kako bi korisnicima društvenih mreža približili život u svemiru.

Kako je život sačinjen i od niza manjih problema hashtag je korišten kako bi se astronauti našalili sa svojim svakodnevnim nedaćama. Ipak, oni su vrlo brzo promijenili "ploču" počevši ozbiljnije opisivati svoju svakodnevnicu.

Suze

Jedan od prvih problema koji su prezentovani jeste neobičan način na koji astronauti iskazuju emocije, prvenstveno tugu kroz plakanje. Naime, suze u bestežinskom stanju stvaraju probleme.

Suze ne padaju prema dole već ostaju na licu razlijevajući se prema svim stranama. Imajući ovo u vidu, najbolje bi bilo da astronauti jednostavno ne iskazuju emocije jer slobodna voda u hodnicima Međunarodne svemirske stanice može izazvati probleme ukoliko dođu u kontakt sa osjetljivim instrumentima.

Hrana

Bit će vrlo interesantno gledati prvu dostavu pizze u svemiru, ali dok se to ne dogodi astronauti će ovisiti o NASA-i i frekvenciji njenog dostavljanja koje, ukoliko je suditi prema nekim fotografijama, uopće nije loše.

Higijena

Zamislite da perete kosu dok vaša tuš baterija izbacuje vodu u "pogrešnom smjeru" te dok vaše vlasi plešu po prostoru. Prema mišljenju astronautkinje Karen Nyburg, najbolji način da se sve prevaziđe jeste pranje vodom iz vrećice uz šampon koji se ne mora sapirati.

Teretana

Mjesta za vježbanje poprilično su tijesna, a sve je gore kada se zna da se astronauti moraju dva sata dnevno baviti "dizanjem željeza", kako bi svoje mišiće zadržali zdravim u bestežinskom stanju. Astronautkinja Catherine Coleman prilikom vježbanja koristi i mjerač za dotok kisika u tijelo, a kao zamjenu za bicikl koristi mašinu pod nazivom CEVIS.