Nauka
25

Novo otkriće: Da li je NASA otkrila novu planetu Zemlju?

Klix.ba
Foto: NASA
Foto: NASA
Svemirski teleskop Kepler lansiran je 2009. godine s misijom pronalaženja drugih planeta u svemiru. Već je otkrio potencijalne kandidate, a čini se da je na pragu i otkriće nove planete Zemlje.

NASA je objavila da će sutra u 18:00 sati održati konferenciju za novinare kada će javnosti saopćiti najnovija saznanja iz misije. Do sada je teleskop Kepler otkrio oko 1.000 tzv. egzoplaneta izvan Sunčevog sistema.

Ovaj teleskop je sada došao do novog velikog otkrića, ali NASA nije otkrila previše detalja. Ipak, treba imati na umu da konferencije za novinare, kakva će biti u utorak, organizuju u slučajevima velikih stvari, poput vode na Marsu.

Kepler je zaslužan za pronalazak Keplera 452b, planete najsličnije Zemlji od svih dosada otkrivenih planeta. Nalazi se oko 1.400 svjetlosnih godina od Zemlje, a na sličnoj je udaljenosti od svoje zvijezde, koja je pak vrlo slična Suncu - četiri posto veća i deset posto svjetlija od Sunca.

Nagađa se da bi NASA u utorak mogla predstaviti nova otkrića o ovoj planeti, ali isto tako je moguće i da će biti riječ o pronalasku vezanom za crne rupe ili supernove.