Nauka
26

Svemirska letjelica Maven uspješno stigla na Mars

Klix.ba
NASA-ina letjelica Maven sletjela je na Mars nakon leta koji je trajao godinu dana. Letjelica je prešla 711 miliona kilometara do konačnog cilja

Mavenu su trebale 33 minute da se iz orbite prizemlji na tlo Marsa. Satelit je poslan kako bi istraživao visoku atmosferu Crvene planete kako bi naučnici razumjeli proces kojim je uskladišteno najviše zraka na svijetu.

Danas je pritisak izuzetno nizak tako da oslobađa vodu koja izbija na površinu i odmah ispari.

Podaci Mavena će omogućiti zvaničnicima da naprave bolje modele trenutnih i prošlih klimatskih uvjeta na Marsu. Također, istražit će odnos planete i Sunca, te se nadaju da će otkriti kako je planeta od tople i vlažne prije milijarde godina postala hladna i suha danas.

"Prethodna svemirska letjelica je izvršila mjerenja i naučili smo dosta o višoj atmosferi ali nismo bili u mogućnosti sastaviti cijelu sliku", rekao je istraživač Bruce Jakosky.

NASA je lansirala Mavena prošlog novembra iz Cape Canaverala. Prethodna tri pokušaja su propala, i dok letjelica nije ušla u orbitu Marsa cijeli tim je bio pod pritiskom.

Nakon američke letjelice, za dva dana bi trebala stići i indijska nazvana Mangalyaan.

Maven će provesti najmanje godinu dana skupljajući podatke s Marsa i njegove orbite. Na sebi ima osam instrumenata koji će vršiti mjerenja. Svi ovi robotski skauti su uvod u ljudsko istraživanje, a NASA se nada da će prvi istraživači stići na Mars 2030. godine.

Maven će sljedećeg mjeseca morati "preživjeti" sudar s kometom. No, istraživači kažu kako postoji vrlo mala mogućnost da Maven bude oštećen.