Nauka
0

Svemir - krajnja granica olimpijskog plamena

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kad su Rusi u februaru 2011. godine došli na ideju da olimpijsku baklju pošalju u svemir, većina je to smatrala samo dobrom šalom. Danas, međutim, imaju priliku pratiti njen put do Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Zimske olimpijske igre u ruskom Sočiju počinju u februaru 2014. godine, a baklja će na svoj put krenuti 7. i vratiti se 11. novembra ove godine.

Baklja će u svemir biti poslana bez plamena, s obzirom na to da je utvrđeno kako otvoreni plamen na raketi Soyuz, kojom će putovati, može predstavljati veliki problem zbog velike količine eksplozivnog goriva. Uz to, međunarodna pravila iz sigurnosnih razloga ne dozvoljavaju da se pali vatra na ISS-u, orbitirajućem laboratoriju.

Stoga se ruski plan B odnosi na slanje olimpijske baklje bez plamena u specijalnoj kapsuli. Da drama ne bi izostala, a da bi potez privukao televizijsku publiku, baklja bi trebala biti izvedena u šetnju po svemiru.

Čast da je izvede iz Međunarodne svemirske stanice imat će ruski kosmonauti Oleg Kotov i Sergey Ryazansky. Njih dvojica su zajedno sa Michaelom Hopkinsom iz NASA-e 26. septembra otišli na misiju u svemir.

"Prvo ću ja izaći sa kamerom i drugom opremom u rukama, a potom će Oleg izaći s bakljom. Kad ga snimim zamijenit ćemo se, ako mi bude dao da držim baklju", našalio se Ryazansky prije polaska.