Nauka
0

Sve što niste znali o vanzemaljcima

Sarajevo-x.com
Mali zeleni ili visoki sivi? Niko ustvari ne zna kako izgledaju i da li uopšte postoje. Ipak, ništa se ne prepušta slučaju kada je izvanzemaljski život u pitanju, tako da ako postoje u svemirskim prostranstvima, redovno im šaljemo poruke sa Zemlje. Možda nam se jednom i jave.

Astronomi Margaret Turnbull i Jill Tarter napravili su listu sa 17.129 bližih zvijezda sa planetama koje bi mogle podržavati razvoj kompleksnih živih organizama. Prema Turnbullu, zvijezde moraju biti najmanje 3 milijarde godina stare, imati malu masu i visok postotak željeza. Na vrhu liste nalazi se Epsilon Indi A, narandžasta zvijezda iz naše galaksije od Zemlje udaljena 11,8 svjetlosnih godina.

Astronom Frank Drake napravio je prvi naučni pokušaj kontaktiranja izvanzemaljskog života. Sa pokušajem je počeo 1960. koristeći veliki radijski tanjir u Zapadnoj Virginiji osluškujući dvije zvijezde slične Suncu. Niste čuli za ovaj pokušaj?! Možda zato što je završio neuspjehom.

Nešto sofisticiranije pokušaje napravio je SETI Institut u Californiji. Ni njima nije išlo ništa bolje. Od 1995. ovaj privatno finansiran projekat skenirao je više od 1000 zvijezda. Bez većeg uspjeha, ali po cijeni od 5 miliona dolara godišnje.

Ako vanzemaljaca i ima u našem sunčevom sistemu onda bi se mogli naći na sljedećim lokacijama: U podzemnim nastambama na Marsu, na Saturnovom mjesecu Enkeladu te na Jupiterovim mjesecima Europa i Kalisto.

Godine 1957. Antonio Villas Boas, brazilski farmer tvrdio je da su ga oteli vanzemaljci, pretvorili u gel i parili se s njim.

Jedno izvjesno vrijeme postojao je život nadomak Mjeseca. Sasvim slučajno, u sondi Surveyor 3, poslane su bakterije streptokoka (uglavnom odgovorne za upalu grla). Bakterije su još uvijek bile žive kada je sonda vraćena na Zemlju, dvije i pol godine kasnije.

Na dvije sonde Voyager, lansirane 1977., stavljena je pozlaćena snimka sa pozdravima na 55 jezika i bugarskom narodnom pjesmom. Uz to je NASA poslala i upute za korištenje snimka.

  1. septembra 2006. Francuski centar za proučavanje svemira poslao je u svemir "Cosmic Connexion", televizijski program upućen izvanzemaljcima u pravcu zvijezde Errai, udaljenoj 45 svjetlosnih godina. Video snimak bi do njih trebao stići 2051. godine.