Prednosti interneta
0

Surfanjem poboljšajte spoznajne sposobnosti

Sarajevo-x.com
Korištenje interneta za samo nekoliko dana može izmijeniti ljudski mozak, te poboljšati kognitivne sposobnosti kod starijih osoba, tvrde naučnici na osnovu nedavnih istraživanja.

Skeniranjem mozga kod starijih osoba koje su po prvi put koristile internet ustanovljen je porast aktivnosti u dijelu mozga zaduženog za memoriju i donošenje odluka.

"Surfanje internetom može biti veoma dobra vježba mozga za starije osobe koje na taj način mogu poboljšati svoje kognitivne sposobnosti", tvrdi naučnica Teena D. Moody.

U istraživanju koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji učestvovale su osobe u dobi od 55 do 78 godina koje se nikada nisu koristile internetom ili su to činile veoma rijetko.

Dok su ispitanici surfali internetom skeniran im je mozak, takozvanom funkcionalnom magnetnom rezonancom koja je bilježila promjene u mozgu.

Također svi ispitanici su tokom sedam dana kod kuće koristili se internetom jedanput dnevno.

Po završetku studije upoređeni su rezultati prvog i drugog skeniranja mozga ispitanika.

Naime, tokom prvog skeniranja koje je obavljeno priije početka istraživanja dokazano je da korištenjem interneta starije osobe pojačano koriste dijelove mozga zadužene za govor, čitanje, pamćenje i vizualne sposobnosti.

Drugo skeniranje koje je obavljeno po završetku eksperimenta pokazalo je da se redovnim surfanjem internetom jača pamćenje i sposobnost donošenja odluka.

"Ovo otkriće je zaista nevjerovatno. Otkrili smo da starije osobe koje surfaju internetom u relativno kratkom vremenu mogu poboljšati svoje spoznajne sposobnosti", kazao je naučnik Gary Small sa Univerziteta u Kalifroniji.

No, s obzirom da je u ovom istraživanju učestvovalo tek nešto više od dvadeset osoba, ova studija će se uzeti kao polazna osnova za druga istraživanja na ovom polju kako bi se došlo do potvrde rezultata, piše britanski Daily Telegraph.