Nauka
0

Stvoren ljudski embrio sa tri roditelja

Sarajevo-x.com
Naučnici vjeruju da su došli do otkrića u oblasti in vitro oplođavanja putem kreiranja ljudskog embrija od 3 različita roditelja. Naučnici sa Univerziteta u Newcastleu vjeruju da bi ova tehnika mogla izbrisati cijele klase nasljednih bolesti, uključujući i neke vrste epilepsije, izvještava BBC.

Embriji su stvoreni u laboratorijskom testiranju korištenjem DNK dvije žene i jednog muškarca. Ovo otkriće bi moglo da osigura da žene sa genetičkim poremećajima ne prenose bolesti na svoju djecu.

Ovakav način stvaranja embrija je namijenjen da pomogne ženama koje pate od mitohondrijskih oboljenja, mini organa koje se mogu pronaći unutar pojedinačne ćelije. Mitohondrije se ponekad opisuju i kao "stanične elektrane“ jer one proizvode većinu stanične energije.

Greške u mitohondrijalnoj DNK mogu uzrokovati i do 50 poznatih oboljenja. Neke od ovih oboljenja završavaju smrću ili onesposobljenošću pacijenta.

Jedan od 6.500 ljudi je podložan ovim oboljenjima koje uključuje prestanak rada jetre, sljepilo, distrofija mišića, dijabetes i gluhoća.

Trenutno ne postoji liječenje postojećih mitohondrijske bolesti.