Velika Britanija
0

Stvaranje ljudsko-životinjskog hibridnog embriona

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Uoči današnjeg glasanja u parlamentu o spornom novom prijedlogu zakona o oplodnji i embriologiji, britanski premijer Gordon Brown izložio je u The Observeru u nedjelju svoje argumente u prilog novog zakona koji bi dozvolio naučnicima da stvore ljudsko-životinjski hibridni embrion.

Obraćajući se prije svega kritičarima ovog prijedloga među crkvenim zvaničnicima i vjernicima, Brown je kazao da nije riječ ni o kakvoj "frankenštajnovskoj nauci", već o "suštinski moralnoj mjeri" koja bi mogla spasiti milione života i koju "dugujemo sebi i budućim generacijama".

Premijerovi prijatelji kažu da je on duboko lično zainteresiran za ovo pitanje zbog svoga mlađeg sina Frasera, koji boluje od cistične fibrioze, jedne od bolesti kojoj bi istraživanja u oblasti embriologije mogla pomoći.

Brown podržava naučnike koji žele stvoriti hibridne embrione, u kojima bi nukleusi ljudskih ćelija bili ubrizgani u životinjske jajne ćelije, koje bi zatim bile ostavljene da rastu nekoliko dana.

Potom bi nedozrele matične ćelije embriona - čiji bi DNK bio 99 posto ljudski - mogle da se "pokupe" i iskoriste za stvaranje tkiva mozga, srca, kože i svih ostalih tkiva oštećenih bolešću.

Poslanici Donjeg doma britanskog parlamenta također će u okviru promjena i dopuna zakona o embriologiji i oplodnji glasati o pooštravanju zakona o abortusu, prenosi Observer.

Ovo je pitanje kojim se naročito bavi Sunday Telegraph, koji iznosi prijedlog nekih poslanika da se gornja granica za vršenje abortusa smanji sa 24 na 20 sedmica starosti fetusa.