Kako ubiti predrasude
0

Strujanjem u mozgu do novog pogleda na svijet

Sarajevo-x.com
Strujanje električne energije u mozgu može dovesti do bljeska inspiracije, naučnici tvrde da bi nam to moglo pomoći u odbacivanju predrasuda i pomoći da razmišljamo izvan tih okvira.

Osim toga, moglo bi nam to pomoći u "liječenju" frustracija, a britanski istraživač Allan Snyder navodi kako bi nas kontroverzna tehnika mogla odvratiti od dosade i otključati naš unutrašnji potencijal, "gledanja na svijet iznova".

Profesor Snyder inspiriran otkrićem da neka vrsta oštećenja dijelova mozga može promijeniti način razmišljanja ljudi i učiniti ih više otvorenim prema novim idejama, počeo je razmišljati o tome da su neki dijelovi mozga ključ za rješavanje složenih problema.

Da bi provjerili tu teoriju, australski istraživači regrutirali su 60 studenata koji su prihvatili da im mozgom prostruji električna energija u korist nauke. Mladim ženama i muškarcima pokazani su nizovi rimskih brojeva, načinjenih od šibica, sa greškom koju je trebalo otkloniti pomjeranjem jednog drvca. Bolje rezultate su ostvarili nakon strujanja u mozgu. Istraživači su kao razlog naveli da je to vjerovatno zato što struja potiče aktivnost moždanih stanica ključnih za uvid, a aktivirane su time i ćelije na lijevoj strani mozga zadužene za brze procese.

"Naša percepcija, pamćenje, kao i odluke, temelje se na filtriranim informacijama. Mi gledamo na svijet s vrha prema dolje, na osnovu naših prošlih iskustava. To je veoma važno za naš opstanak i omogućava nam da brzo predviđamo šta je to najvjerovatnije, samo na osnovu djelomične informacije", kaže profesor Snyder.

Dodaje, međutim, kako takva strategija ima određene manjkavosti u perceptivnom i kognitivnom smislu, od vizuelne iluzije do predrasuda, i to nas čini sklonima da povezujemo stvari na osnovu onoga što znamo umjesto da ih istražujemo.

"Drugim riječima, naša opažanja svijeta snažno su oblikovana našim predrasudama. Naša iskustva nas mogu zaslijepiti", dodaje profesor.

Ovu tehniku su prošle godine koristili i naučnici sa univerziteta u Oxfordu kako bi poboljšali matematičke sposobnosti studenata. No, postigli su kontraefekat, smanjili su numeričku sposobnost studenata do nivoa šestogodišnjaka, a efekti su potrajali narednih šest mjeseci. Stručnjaci ipak kažu da bi tehnika mogla pomoći u, naprimjer, liječenju ovisnosti o kocki. Napominju također i da se može koristiti za "izoštravanje" i najboljih umova, ali i zloupotrebljavati, tako što bi se njome brisali "fajlovi" iz mozga, prenosi Daily Mail.