Veći rizik od oboljenja
0

Stručnjaci zabrinuti zbog sve ranijeg puberteta djevojčica

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sve je više evropskih djevojčica koje ulaze u pubertet još u osnovnoškolskom uzrastu, ne navršivši ni 10 godina, što izaziva strahovanja naučnika zbog njihove moguće seksualne aktivnosti u tom uzrastu i povećanog rizika od onkoloških oboljenja kasnije tokom života, objavio je londonski "Dayli mail".

Istraživači Univerzitetske bolnice u Kopenhagenu su ispitivanjem 1.000 djevojčica otkrili da razvoj grudi kod njih počinje u prosječnom uzrastu od devet godina i 10 mjeseci, što je godinu dana ranije nego prije 20 godina.

Tokom 1960-ih prosječan uzrast polnog sazrijevanja iznosio je 12,5 godina, a u 19. vijeku oko 15 godina, objavljeno je na siteu Lenta.ru.

Do ove pojave, koja ima ozbiljne posljedice na fizičko i emocionalno zdravlje djevojčica, vjerovatno dolazi usljed povećane količine i kaloričnosti hrane. Neki stručnjaci to povezuju i sa unošenjem u organizam djece bisfenola A, hemijskog sastojka u plastičnoj ambalaži koji u izvjesnom stepenu djeluje kao hormon estrogen.

Prema riječima rukovodioca istraživanja Andersa Jula, takva tendencija može dovesti do porasta obolijevanja djevojčica od raka dojke i srčanih bolesti kasnije tokom života, usljed povećane izloženosti estrogenu.

On je dodao da je ranije polno sazrijevanje povezano i sa visokim rizikom od nastajanja ozbiljnih psihičkih problema, kao i seksualnog iskorišćavanja od strane odraslih.