Istraživanje
0

Stres i depresija smanjuju volumen mozga

Klix.ba
Duboka depresija ili hronični stres mogu uzrokovati gubitak moždanog volumena, što dovodi do stanja koje doprinosi i emotivnim i kognitivnim problemima. Tim naučnika sa Yalea je otkrio jedan od razloga zbog čega se ovo dešava – jedan genetski prekidač koji uzrokuje gubitak veza u mozgu ljudi.

Rezultati su pokazali da genetski prekidač, poznat kao faktor transkripcije, potiskuje nekoliko gena koji su potrebni za formiranje sinaptičkih veza između ćelija mozga, što može dovesti do gubitka moždane mase u prefrontalnom korteksu.

"Željeli smo testirati ideju koja kaže da stres uzrokuje gubitak sinapsi u mozgu ljudi. Pokazali smo da se veze, koje su inače uključene u emocije i kognitivne sposobnosti, prekidaju kada se aktivira ovaj faktor transkripcije", kazao je Ronald Duman, profesor psihijatrije, neurologije i farmakologije.

Tim istraživača je analizirao tkivo depresivnih i pacijenata koji nisu depresivni. Tražili su ražličite putanje u aktiviranju gena. Mozgovi depresivnih pacijenata su imali mnogo manje izražene gene koji su potrebni za funkcionisanje i strukturu sinapsi u mozgu.

Naučnici su otkrili da bar pet ovih gena reguliše jedan faktor transkripcije, poznat kao GATA1. Kada se faktor transkripcije aktivira, stvaraju se simptomi depresije, što govori da GATA1 igra ulogu, ne samo u gubitku veza između neurona, nego i kod pokretanja simptoma depresije.

"Nadamo se da ćemo poboljšavanjem sinaptičkih veza, uz pomoć novih tehnologija ili terapija, razviti efektivnije terapije za sprečavanje depresije", rekao je Duman.