Prije 5.000 godina
0

Stonehenge je bio popularno mjesto za roštiljade

Sarajevo-x.com
Nove analize starih ostataka zuba životinja pokazale su da je masivno kružno djelo iz neolita Stonehenge bio popularno okupljalište na roštiljadama prije čak 5.000 godina, kako saznaju britanski mediji u petak.

Testiranja su otkrila da su tadašnji stanovnici čak sa sobom vodili i stoku po principu "donesi sam svoje meso za roštilj", jer nije postojala razvijena farmerska zajednica koja bi putnike snabdijevala mesom za roštiljade.

Analize životinjskih zuba pronađenih u Durrington Wallsu, 5.000 godina starom selu, pokazale su da su životinje dolazile sa udaljenosti od najmanje stotinjak kilometara.

Doktorica Jane Evans sa instituta za britanska geološka istraživanja pojasnila je da ovo otkriće svjedoči kako se na nalazištu Stonehenge održavao veliki broj gozbi i roštiljada.

"Ljudi su dolazili izdaleka čak i sa područja Walesa kako bi na Stonegengeu održavali gozbe. Čak su i donosili vlastite zalihe hrane i dovodili stoku sa sobom", dodala je dr. Evans.

Do otkrića je došlo nakon analize različitih tipova hemijskog elementa stroncija koji se akumulira u ostacima ljudskih i životinjskih zuba i u zemljištu. Različiti izotopi stroncija nađeni u tlu Stonehengea najsličniji su onim nađenim u zubima goveda u Walesu.

Prema riječima dr. Jane Evans ovo otkriće je vrlo važno za proučavanje kretanja i načina komuniciranja u periodu neolita, te je pokazalo da već utvrđena veza između Stonehengea i Walesa seže čak do kamenog doba.