Američka studija
0

Statini pomažu u borbi protiv raka prostate?

Sarajevo-x.com
Uzimnjem statina, lijekova namjenjenih za smanjivanje razine holesterola u krvi, učinkovit je način za očuvanje prostate, pokazala je najnovija studija američkih naučnika.

Američki naučnici obavili su dvije studije kako bi ustanovili da li statini pomažu u prevenciji raka prostate.

Zaključak jedne studije je da se uzimanjem ovog lijeka reducira rizik oboljevanja od raka prostate, dok je druga studija također pokazala da statini pomažu pri izliječenju upale mokraćnih kanala, urinarnih infekcija, te imaju preventivno djelovanje kada je u pitanju rak prostate.

Zahvaljujući podacima ovih studija koji su predstavljene na konferenciji 'American Urological Association' vjeruje se da bi se uskoro statini, koji se trenutno koriste za smanjenje holesterola u krvi i za sprječavanje srčanih napada, mogli početi koristiti i kao lijekovi protiv raka prostate.

Postoje dokazi da ovi lijekovi sprečavaju širenje raka prostate, te čak da dovode do izumiranja kancerogenih ćelija.

Američka klinika 'Mayo' sokro dvije decenije radila je studiju u kojoj je učestvovalo više od dvije hiljade muškaraca u dobi od 49 do 79 godina.

Konačni rezultati studije pokazali su da je kod muškaraca koji su koristili statine puno manja vjerovatnoća da će oboljeti od raka prostate nego kod muškaraca koji nisu uzimali ove lijekove.

Također, studija je dokazala da se korištenjem statina za 57 procenata smanjuje rizik od povećanja prostate.

"Uzimanje statina radi sniženja holesterola u krvi je dosta učinkovito, a studija je pokazala da se ovaj lijek može koristiti i u druge svrhe, no moramo načiniti dodatna istraživanja i prikupiti još informacija, prije no što muškarce posavjetujemo da uzimaju ovaj lijek kako bi izliječili ili prevenirali rak prostate", kazala je naučnica Jennifer St Sauver koja je učestvovala u ovim studijama.

Rak prostate je najčešća zloćudna bolest kod muškaraca i drugi je po učestalosti uzrok smrti, odmah iza raka pluća. Javlja se u dobi iznad 50 godina, a najčešće kod osoba starijih od 70 godina.