Nauka
0

Stari Egipćani su vodili ljubav uglavnom ljeti

Klix.ba
Stari Egipćani su imali spolne odnose uglavnom u ljetnim mjesecima, pokazalo je novo istraživanje.

Najpopularnije vrijeme za ljubav bili su juli i august što znači da je 20 posto više djece rođeno u martu i aprilu nego u drugim mjesecima. Kao posljedica toga, većina smrtnih slučajeva među ženama u trudnoći također se dogodila u tim mjesecima.

Arheolozi koji rade na groblju u Dakhla Oasisu u Egiptu iskopali su 765 grobnica i bili su u mogućnosti da utvrde mjesec smrti svake od tih osoba, jer su njihovi grobovi usmjeravani prema izlazećem suncu, piše Daily Mail.

Otkriveni su i grobovi 124 bebe koje su umrle 18 do 45 sedmica nakon začeća. Sve prikupljene informacije omogućile su naučnicima da utvrde kada je bilo najpopularnije vrijeme za ljubav. Rezultati su pomalo začuđujući, jer u drugim drevnim mediteranskim kulturama je u ljetnim mjesecima začinjano manje beba, jer toplo vrijeme spušta libido i utiče na broj spermija.

Smatra se, međutim, da su u starom Egiptu tokom plavljenja Nila bile rasprostranjene proslave, što je utjecalo i na natalitet. Rijeka Nil je, naime, bila ključne za plodnost poljoprivrednog zemljišta, zbog čega su se i slavila izlijevanja vode iz riječnog korita.

Začeća tokom zimskih mjeseci, naprimjer, u januaru, bila su puno rjeđa. Naučnici također smatraju kako je u upotrebi bio i jedan oblik kontracepcije, koji je u svom sastavu imao krokodilski izmet, te su ljudi radije izbjegavali seksualne odnose, nego koristili kontracepciju.