Buđenje u znoju
4

Šta se krije iza noćnih mora?

Sarajevo-x.com
Gubitak voljene osobe, proganjanje od čudovišta, beznadno trčanje na važan sastanak - sve su to užasne stvari koje se pojavljuju u noćnim morama. Nekima se ovi užasi često dešavaju u snu, dok drugi tvrde da ih nikad ne muče snovi bilo koje vrste.

Naučnici pokušavaju otkriti značenje snova koji čine da se budimo u panici i znoju, piše Daily Mail. Oni vjeruju da noćne more mogu održavati emocije ili zabrinutost spavača.

Pet najčešćih tema su padanje, proganjanje od nekog, osjećaj paralizovanosti, kašnjenje i smrt voljene osobe. Gubljenje kose ili zuba, te sjedenje na ispitu su također zajedničke teme, bez obzira na to jeste li premladi da biste gubili kosu, ili prestari da biste bili na ispitu.

Za muškarce je više vjerovatno da će sanjati o nasilju ili o tome kako su opljačkani, dok su u ženskim noćnim morama češći smrtni slučajevi i seksualno uznemiravanje, navodi se u izvještaju naučnika objavljenom u časopisu European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience.

"Teme poput pada, proganjanja, ili osjećaja paralizovanosti nemaju direktnu vezu sa životnim iskustvom", rekao je istraživač dr Michael Schredl iz Međunarodne asocijacije za proučavanje snova.

"Ako vas čudovište proganja u snu, to može odražavati vaš strah od određenog zadatka koji vas čeka, a želite ga izbjeći", kaže dr.Schredl.

Snovi o gubitku kose ili zuba također su češći kod žena i mogu odražavati njihovu brigu za izgledom. Ovi nalazi su dobiveni iz studije u kojoj je 2.000 žena i muškaraca pitano o njihovim snovima.

Čak 48 posto ispitanika je tvrdilo da nikad nisu imali noćne more. Jedan od deset ispitanika je rekao da mu se takvi snovi dešavaju nekoliko puta godišnje, a pet posto ispitanika je istaklo kako često, barem jednom u dvije sedmice, bude u strahu.

Davina Mackail, kolumnistica lista Daily Mail i ekspert za snove je rekla kako su noćne more odgovor na nešto što nije riješeno, te da mogu povećati stres.

"Možete lagati sebe kad ste budni, ali ne i dok spavate", rekla je Mackail.