Predviđanja naučnika
7

Šta bi se dogodilo da eruptira supervulkan u Yellowstoneu

Klix.ba
Prema gruboj procjeni baziranoj na geološkim zapisima, šansa za erupciju vulkana u Yellowstoneu, za vrijeme našeg životnog vijeka, iznosi jedan prema deset hiljada. Međutim, ako se uzme u obzir nestabilnost vulkana, taj broj ne predstavlja neku sigurnu informaciju.

Magma, koja se nalazi ispod Yellowstona, se možda nikada ne izlije na površinu, a možda se to desi i sljedeće godine. Naučnici jednostavno ne znaju.

A šta bi se desilo kada bi došlo do erupcije? Da li bi to značilo kraj života na Zemlji kakav poznajemo?

Prilikom svake od prošle tri supererupcije u Yellowstoneu, na površinu je izbačeno više od 1.000 kubnih kilometara magme. Prema riječima Jacoba Lowensterna, naučnika koji vodi vulkanski opservatorij u Yellowstoneu, to je dovoljno velika erupcija da većinu Sjeverne Amerike prekrije slojem pepela različite debljine, prenosi Huffington Post.

"Sloj pepela bi bio debeo oko 30 centimetara u blizini izvora erupcije, a 3.200 kilometara dalje bi bio debeo djelić milimetra. Sa sigurnošću mogu reći da bi se tragovi pepela mogli naći u cijelim Sjedinjenim Američkim Državama", kazao je Lowenstern.

Uz pravovremeno upozorenje, države u blizini Yellowstonea bi mogle biti evakuisane, što bi značilo izbjegavanje velikog broja smrtnih slučajeva uzrokovanih padanjem pepela. Pepeo bi danima bio u zraku i bilo bi teško disati. Sloj pepela, koji bi se stvorio na tlu, bi ugušio vegetaciju i zagadio izvore vode.

Vrlo je moguće da bi strane vlade poslale pomoć. Morala bi se pokrenuti velika akcija čišćenja pepela. Bez takve operacije, uvjeti za život u središtu i na zapadu SAD-a bi bili nemogući u narednih deset godina.

Ostatak svijeta bi u toku nekoliko godina osjetio blage klimatske promjene uzrokovane oblakom pepela, koji bi promijenio hemijski sastav atmosfere.

"Velika količina izbačene magme znači da bi određena količina sumpora otišla u atmosferu. Međutim, sada znamo da postoji granica za količinu aerosola koja se može dobiti iz sumpornog gasa. To znači da naše ranije pretpostavke o velikim promjenama temperature nisu tačne", kazao je Stephen Self, direktor Grupe za dinamiku vulkana sa Otvorenog univerziteta Velike Britanije.

Bazirajući se na novim modelima, naučnici vjeruju da bi većina životinjskih vrsta preživjela supererupciju.

"Kada je posljednji put eruptirao vulkan u Yellowstoneu, nisu zabilježena nikakva izumiranja životinjskih vrsta", izjavio je Michael Rampino, biolog i geolog sa Univerziteta u New Yorku. Naučnici za sada samo nagađaju, ali vjerovatno neće biti tu da provjere svoje odgovore. Posljednja erupcija supervulkana u Yellowstoneu se desila prije 640.000 godina.