Nauka
0

Srednjovjekovni vojnici su preživljavali zahvaljujući operacijama mozga

Sarajevo-x.com
Velika količina ljudskih kostiju, koja je pronađena na srednjovjekovnom groblju u centralnoj Italiji, dala je uvid u medicinske sposobnosti ljudi koji su živjeli prije 1.500 godina.

Na pronađenim skeletima je uočeno su da su srednjovjekovni vojnici nekada davno preživjeli teške povrede glave nastale od udaraca i sjekira. Naučnici su otkrili znake medicinskih intervencija na glavi čovjeka koji je preživio uprkos velikoj rupi nastaloj vjerovatno udarcem bizantskim mačem.

Ivice rane su glatke, a nema ni ostataka kostiju, tako da je nad žrtvom vjerovatno izvršena uspješna operacija mozga.

"Oštre ivice rupe na lobanji su očigledno uglađene posebnim instrumentima", rekao je antropolog Mauro Rubini. Kost koja datira između 500. i 700. godine se počela obnavljati i zarastati prije nego je vojnik umro.

Na drugoj lobanji se nalazi udubljenje nastalo vjerovatno udarcem sjekirom. Čini se da je vojnik još dugo živio nakon povrede.

Treći vojnik je bio lošije sreće. Bolovao je od gube i imao je povredu lobanje nanesenu mačem. Na njegovoj lobanji nema znakova zarastanja rane. Naučnici vjeruju da je umro samo nekoliko sati nakon borbe. Ovaj je vojnik zbog svoje bolesti odstranjen iz društva, ali je bio i prisiljen da se bori za pleme kojem je pripadao.

"Avarsko društvo je bilo vojno nefleksibilno, tako da su u određenim situacijama svi bili pozvani da daju svoj doprinost opstanku društva, bez obzira da li su bili zdravi ili bolesni. Vjerovatno je ovaj gubavac također poginuo u borbi protiv bizantskih vojnika", rekao je Rubini.

Naučnici se nadaju da će uz pomoć posmrtnih ostataka gubavca moći istražiti evoluciju ove bolesti, piše Daily Mail.

Groblje gdje su skeleti otkriveni se nalazi u Campochiarou se prethodno koristilo kao vojno uporište pod kontrolom Lombarda. Oni su bili germanski narod, saveznici Avarima, koje su činili Mongoli, Bugari i Turci. Branili su se od bizantskih vojnika.

Do sada je pronađeno 234 groba sa ljudskim i konjskim ostacima. To je tradicija koja potiče iz SIbira, Mongolije i Centralne Azije.