Nauka
136

Srbija: Pronađena popločana ulica iz rimskog perioda

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na arheološkom nalazištu Viminacijum, u blizini Starog Kostolca u Srbiji, pronađena je izvanredna popločana ulica iz rimskog doba, izjavio je danas direktor Arheološkog parka Viminacijum Miomir Korać, prenose srbijanski mediji.

"Nastavljajući istraživanja između amfiteatra i istočnog bedema Viminacijuma, kod jedne od kapija kroz koje se ulazilo u taj antički grad naišli smo na popločanu ulicu širine oko 5,5 metara, sa velikim kamenim blokovima", rekao je on Tanjugu.

Neki blokovi, kako je precizirao, dugi su čak tri do četiri metra, a širine metar-metar i po i vezani su malterom, precizirao je on. "To je izvanredna ulica koja je čak imala postavljene ivičnjake, koji u gornjim dijelovima zalaze u profile objekata koje istražujemo. Vidi se da se ulica račva i odlazi na različite strane", rekao je Korać.

Prva asocijacija za arheologe, kako je dodao, jeste pitanje "kakvi su tek objekti bili, ako su im ulice bile takve". "Arheološki nalaz uvijek se stavlja u kontekst. Ako imate divnu ogradu, pretpostavlja se da je i kuća lijepa", istakao je Korać.

On je napomenuo da se već nazire čitav niz objekata, počev od luksuznih stambenih kuća, što je logično, jer je riječ o prostoru između amfiteatra i termie, a da se na osnovu geofizičkih istraživanja zna da su tu i hramovi, novo pozorište, ima nagovještaja foruma, carske palate, hipodroma.

"Ove godine dobili smo od Ministarstva kulture za istraživanje amfiteatra oko 900.000 dinara, što je nešto manje od 8.000 eura. Nadam se da ćemo, bez obzira na poznatu besparicu, dobiti još neka sredstva da nastavimo istraživanja na fascinantnom prostoru Viminacijuma", izjavio je Korać.