Nauka dokazala
1

VIDEO / Spider-Manovo zaustavljanje voza je zaista moguće

Klix.ba
Nakon što je student napravio funkcionalan Spider-Manov kostim, troje studenata fizike naučno su dokazali da je scena iz filma "Spider-Man 2", u kojoj Spider-Man pomoću mreže zaustavlja voz, zaista moguća.

Studenti Univerziteta u Leicesteru odredili su da bi paukova mreža morala apsorbovati otprilike 500 miliona đula energije kako ne bi pukla usljed sile od 300 hiljada njutna, koliko proizvodi voz od četiri vagona. Naravno, podrazumijeva se da je paukova mreža uvećana u skladu sa ljudskim proporcijama, baš kao i Spider-Manova.

Studenti su uspjeli dokazati da je ovo izvodivo bez problema – pod uslovom da je mreža dobro "usidrena“, a dokazano je da je dovoljna samo jedna nit, a ne snop kakav je Spider-Man koristio u filmu. Naravno, ta jedna nit trebala bi potjecati od Darwinovog pauka, čija je mreža 10 puta jača od kevlara.

"Ljudi obično navode kako je paukova mreža jača od čelika, ali mi smo htjeli da vidimo da li bi to bilo tako i u Spider-Manovim proporcijama. Bili smo iznenađeni kada smo otkrili da je mreža u filmu zaista vjerno prikazana“, rekao je Alex Stone, jedan od autora studije "Doing whatever a spider can”.