Nauka
0

Spermidin - eliksir vječne mladosti

Sarajevo-x.com
Nova studija naučnika sa Univerziteta u Grazu otkrila je da spermidin, supstanca koja se nalazi u spermi, usporava proces starenja i produžava životni vijek stanica ljudskog imunološkog sistema, piše Daily Telegraph.

Studija koju su sproveli naučnici Tobias Eisenberg i Frank Madeo testirana je na miševima, muhama, crvima i gljivicama, te je dokazano da spermidin produžava životni vijek stanica njihovog imunološkog sistema, kao i to da smanjuje oštećenje na stanicama koje uzrokuju starenje.

Ubrizgavanjem dodatne količine spermidina dokazano je da se životni vijek mušica produžava za 30 posto, a životni vijek crva za 15 posto.

"Pronašli smo sveti gral starenja", kazao je naučnik Tobias Eisenberg, a britanski listovi su već iznijeli informacije o tome da stiže 'čudotvorna pilula' koja će produžiti životni vijek čovjeka i do 25 godina, iako su istraživanja djelovanja spermidina na čovjeka još uvijek daleko.

Studija naučnika iz Graza je samo polazna osnova za daljnje studije. Bit će potrebno još nekoliko godina istraživanja, laboratorijskih testova i testova na životinjama prije no što se 'eliksir vječne mladosti' počne testirati na ljudima.