Novo naučno otkriće
0

Spas ljudske rase leži u promiskuitetnim ženama

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Istraživači sa Univerztieta Exter i Liverpool u novoj studij, navode da bi žene koje mijenjaju seksualne partnere mogle spriječiti istrebljenje ljudske vrste. Ova studija bi napokon mogla riješiti misteriju zašto većina ženki u životinjskom svijetu imaju višestruke partnere, uprkos rizicima i opasnostima.

Poliandrija je fenomen kad ženke imaju višestruke seksualne partnere i raširena je među mnogim životinjskim vrstama, od insekata do sisara. Ova studija je pokušala da dokaže da poliandrija smanjuje rizik od izumiranja ljudske vrste.

Ovo se može desiti kao rezultat poremećaja u omjeru spolova, odnosno SR hromosoma, što može rezultirati da se u Y hromosomima sperma uništava prije nego što stigne da oplodi ženku.

Svi ženski potomci će nositi SR hromosom, što bi moglo rezultirati stvaranjem još više ženski potomaka. Bit će sve više i više žena, što bi na kraju moglo dovesti do izumiranja ljudske populacije.

Postoji šansa za čovječanstvo, a ona se vidi u tome da žene imaju više seksualnih partnera u životu.

U preko 15 generacija, pet od 12 populacija koje su postale monogmane istrebljene su zato što su mužjaci izumirali. Poremećaj omjera spolova bio je znatno manje raširen u životinjskim populacijama gdje su ženke imale više seksulanih partnera. U ovom slučaju nije došlo do istrebljenja.

Ukoliko ženke budu imale više partnera, to može pomoći u suzbijavnju širenja SR hromosoma. Mužijaci koji nose SR hromosome proizovde duplo manje sperme od normalnih mužijaka. Kad se ženke pare sa više mužjaka, onda se njihova sperma takmiči da oplode jajnu ćeliju.

"Iznenađeni smo kako brzo sa devet generacija, populacija može izumrijeti zbog toga što se ženke pare samo sa jednim mužjakom. Poliandrija je raširen fenomen među vrstama u prirodi, ali je ipak naučnicima enigmantična", rekla je voditeljica studije prof. Nina Wedell, a prenosi Times of India.