Nauka
0

"Soyuz" sa tročlanom posadom sletio u Kazahstan

SRNA
Foto: NASA
Foto: NASA
Kapsula kosmičkog broda "Soyuz TMA-18" sa tročlanom posadom sletjela je jutros na stepskoj oblasti u Kazahstanu, javila je agencija Interfaks.

"Slijetanje je proteklo u redu. Prema prvim informacijama posada se osjeća dobro", rekao je portparol Centra kontrole misije agenciji Interfaks.

Posada, koju čine dva ruska kosmonauta Mihail Kornjijenko i Aleksandar Skvorcov i američki astronaut Tracy Caldwell-Dyson, trebalo je da sleti na Zemlju u petak, ali kapsula nije uspjela da se odvoji od Međunarodne svemirske stanice (ISS) zbog tehničkih razloga.

Greškom je aktiviran indikator gustine vazduha, što je spriječilo odvajanje kapsule od stanice, rekao je šef ruske Federalne agencije za svemirska istraživanja Anatolij Perminov.

"Soyuz TMA-18" sa dva kosmonauta i jednim astronautom poletio je iz svemirskog centra Bajkonaur u Kazahstanu 2. aprila.

Posada je provela 176 dana u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Kosmonauti Kornjijenko i Skvorcov bili su u svemiru prvi put, a Caldwell-Dyson drugi put nakon leta na američkom šatlu "Endeavour" u avgustu 2007. godine.
Ruski kosmonaut Fjodor Jurčilin i astronauti NASA-e Doug Wheelock i Shannon Walker nastavili su rad na orbitalnoj stanici.

Kapsula "Soyuz TMA-01M" sa tri člana posade poletjet će iz Bajkonaura 8. oktobra.