Nauka
0

Sonda Deep Impact udarila u kometu Tempel 1

NINA
Američka svemirska sonda Deep Impact udarila je jutros u kometu Tempel 1 koja prolazi pored našeg planeta, saopštila je NASA.

Prvi snimci namjerno izazvanog sudara nekog predmeta koji je napravio čovjek s nebeskim tijelom, pokazuju veliku eksploziju na površini komete u koji je udarila sonda veličine bureta, teška 372 kilograma, nakon što je prešla putanju dugu 431 milion kilometara.

U NASA-i vjeruju da je Deep Impact prilikom udara u komet u njegovoj jezgri napravio krater prečnika 100 metara.

Sonda je lansirana sa svemirskog broda Deep Space i udarila je u kometu točno u 5 sati i 52 minute prema srednjoevropskom vremenu, kako je i bilo planirano.

Deep Space analizira supstancije koje su se nakon sudara rasprsnule po svemirskom prostoru.

Ovaj eksperiment, izveden povodom 4. jula - Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, pratilo je više od 40 opservatorija s planeta Zemlje i sa satelita u svemiru.

Prema mišljenju naučnika, praćenjem procesa obrazovanja kratera kometa moći će se dobiti posredna informacija o gustoći, hemijskom sastavu i čvrstini jezgre tog nebeskog tijela.

Pretpostavlja se da komet sadrži supstance protoplanetarnog oblaka iz kojeg je prije četiri i po milijarde godina obrazovan Sunčev sistem.

Jedno od ključnih pitanja na koje nauka još uvijek nema odgovora jest formiranje kometa, a ovaj eksperiment bi mogao riješiti upravo taj problem.

Osim toga, naučnici bi mogli saznati koliko je realno očekivati da se udarima može izmijeniti orbita bilo kojeg kometa, koji bi eventualno mogao ugroziti Zemlju.