Istraživanje
0

Solarni sistem je stariji nego što je do sada smatrano

Sarajevo-x.com
Analizom minerala iz meteorita pronađenog 2004. godine u pustinji Sahari na sjeverozapadu Afrike, naučnici su došli do saznanja da bi naš solarni sistem mogao biti čak dva miliona godina stariji nego što je do sada smatrano.

Minerali koji se nalaze u meteoritu teškom 1,49 kilograma su najstariji kruti materijali formirani po rođenju Sunca, a stručnjaci tvrde da bi tačnim određenjem njihove starosti mogli doći do najpreciznije procjene doba nastanka Sunčevog sistema.

Kako javlja "Daily Telegraph", istraživači sa državnog Univerziteta u Arizoni su koristeći izotope olova došli do saznanja da su minerali formirani prije 4,45682 milijardi godina, što je između 300.000 i 1,9 miliona godina ranije nego što je do sada smatrano.

"Starost Sunčevog sistema može se definirati kao vrijeme nastanka prvih čvrstih zrna koja okružuju protosunce", kazala je Audrey Bouvier, naučnica koja je predvodila studiju, dodavši da su prema dosadašnjim analizama došli do zaključka da su protosunce i magličasti krug nastali mnogo ranije no što je do sada smatrano.