24 sata u zraku
0

Solarni avion poletio na prvi eksperimentalni let

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Avion na solarni pogon je u srijedu krenuo na svoj prvi dvadesetčetverosatni eksperimentalni let. Tim konstruktora se nada da će uskoro moći preći put oko svijeta samo uz pomoć solarne energije.

Raspon krila ovog aviona iznosi 80 metara. Avion je nešto prije 7 sati ujutro poletio sa aerodroma Payerne u Švicarskoj nakon što je riješen problem sa opremom, objavio je "Associated Press".

Pilot Andre Borschberg će letjeti na visini od 8.500 metara do srijede uvečer kada će se odlučiti da li će se let nastaviti pomoću sunčeve energije sačuvane u baterijama.

Cilj projekta je bio da se napravi avion koji će moći letjeti i danju i noću bez goriva.

Tim se nadao da će uspjeti provesti dvadesetčetverosatni eksperimentalni let prošle sedmice kada su dani u sjevernoj hemisferi bili još duži te bi avion mogao skupiti više solarne energije.

Međutim, postojao je problem u komunikacijskom sistemu koji je prisilio tim da odustane od testiranja dok se problem ne riješi. Svi sistemi aviona se mogu pratiti sa zemlje.

Pilot Borschberg će do 20 sati odlučiti da li će nastaviti let tokom noći, a ukoliko nastavi, avion će se spustiti na 1.500 metara visine prije ponoći, te će na toj visini ostati sve do jutra kada će pokušati sletjeti.