Nije izazvala nikakvu štetu
24

Solarna oluja stigla do Zemlje

Klix.ba
Foto: NASA
Foto: NASA
Prema riječima naučnika, geomagnetna solarna oluja uzrokovana ogromnom erupcijom u četvrtak je stigla do Zemlje, ali nije uzrokovala nikakvu štetu.

Američki Centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru i Nacionalna okeanska i atmosferska služba (NOAA) su izjavili da je manja geomagnetna oluja, klase G1, na putu ka Zemlji. Oluja je stigla do Zemlje u subotu, a mogla bi prerasti u oluju srednje veličine G2.

"Ovakvi fenomeni traju po nekoliko dana i izazivaju ogromne oscilacije u magnetnom polju", kazao je Markus Langraf iz satelitskog kontrolnog centra ESA u Darmstadtu u Njemačkoj. Solarne oluje mogu utjecati na energetsku mrežu, komunikaciju mobilnim uređajima i avione. Trenutni izvještaji ne navode nikakvu počinjenu štetu.

Oluja je počela u četvrtak kada se na površini Sunca pojavio veliki bljesak koji je u svemir izbacio ogroman oblak čestica visokog naboja prema Zemlji pri brzini od 4,8 miliona kilometara na sat, prenosi Al Jazeera.

Ovo je šesti put ove godine da se dešavaju slične eksplozije na površini Sunca. U najgorem slučaju solarne oluje mogu izazvati pad električnih mreža, oštetiti satelite i poremetiti GPS signale kao i radio komunikacije visokih frekvecija.