Nauka
0

Softversko piratstvo u BiH u opadanju

FENA
Šezdeset devet posto softvera instaliranog na osobne računare u Bosni i Hercegovini u 2005. godini je ilegalno. Uprkos pozitivnom trendu opadanja stope softverskog piratstva u Bosni i Hercegovini, šteta koju ono uzrokuje veća je za milion američkih dolara u odnosu na godinu ranije te iznosi 13 miliona američkih dolara.

Razlog rastu gubitaka uzrokovanih softverskim piratstvom je rast IT tržišta u BiH, navodi se u globalnoj studiji o softverskom piratstvu.

Studiju je objavilo međunarodno udruženje vodećih svjetskih proizvođača poslovnog softvera BSA (Business Softvvare Alliance), a studiju je za BSA provela kompanija IDC, vodeća analitička kuća svjetske IT industrije.

Kako je navedeno stopa korištenja nelegalnog softvera u Bosni i Hercegovini jednaka je prosječnoj stopi piratstva u zemljama regije srednje i istočne Evrope (69%). Bosna i Hercegovina ima nižu stopu piratstva od Makedonije (70%), Bugarske (71%), Rumunije (72%), Albanije (76%), te Srbije i Crne Gore (81%), a višu od Mađarske (42%), Slovenije (50%) i Hrvatske (57%).

U studiji je također naglašeno da bi smanjenje stope piratstva na 60 posto u razdoblju od četiri godine omogućilo: otvaranje 1.400 novih radnih mjesta u sektoru informatičkih tehnologija, povećanje godišnjeg prihoda u IT oblasti za novih 97 miliona dolara i povećanje godišnjih poreznih prihoda za novih 14 miliona dolara godišnje.

U studiji se navodi da je 35 posto softvera instaliranog na osobne računare širom svijeta u 2005. godini bilo ilegalno, što - usljed softverskog piratstva - na svjetskoj razini rezultira gubitkom od 34 milijarde američkih dolara. Uprkos tome, pozitivni trendovi na mnogim tržištima pokazuju kako edukacija, te pravne mjere i postupci ipak daju rezultate, posebno na tržištima u razvoju, kao što su Kina, Rusija i Indija, te u regijama srednje i istočne Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

SAD imaju najmanju stopu piratstva od svih zemalja u studiji (21 posto), a istovremeno bilježe najveći gubitak - čak 6,9 milijardi dolara. Kina, sa stopom softverskog piratstva od 86 posto, bilježi drugi najveći gubitak - 3,9 milijardi američkih dolara, a na trećem je mjestu Francuska, s gubitkom od 3,2 milijarde dolara i stopom piratstva od 47 posto.