Nauka
14

Snowden: Ako postoje, vanzemaljci šalju šifrirane poruke koje ne razumijemo

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Edward Snowden je poznat kao čovjek koji je odgovoran za razotrkivanje američke i svjetske obavještajne mreže i programa nadgledanja građana.

S tim u vezi, malo je ko pretpostavljao da će se Snowden naći u podcastu poznatog astrofizičara Neila deGrassea Tysona te da će tema njihovog razgovora biti vanzemaljski život.

Snowden je izrazio svoje mišljenje o "malim zelenim" koje će neke možda deprimirati, ali koje je svakako utemeljeno na njegovom znanju, pogotovo kada je riječ o tajnama svjetskih obavještajnih službi. Snowden smatra da se vanzemaljci od nas jednostavno kriju te da sa njima možda nikada nećemo moći komunicirati.

On smatra da vanzemaljci koriste visokosofisticirane metode enkripcije kako bi sakrili dokaz o svom postojanju, slično kako to rade tajne organizacije na Zemlji.

"Kada pomislimo na sve ono što naši sateliti registruju izvan naše planete i sve ono što proizvedu sami ljudi...Lako je vidjeti kako su možda njihove poruke zapravo šifrirane i da je većina stvari koje čujemo zapravo vanzemaljska TV i telefoni. Mi ne možemo razlikovati njih od obične mikrotalasne pozadinske radijacije", smatra Snowden.