Nauka
0

Smrtonosni virus bi se sa aerodroma Heathrow proširio širom svijeta za nekoliko sedmica

Klix.ba
Globalna pandemija je jedna od najozbiljnijih prijetnji budućnosti ljudske rase, a naučnici su napravili video koji pokazuje kako bi se smrtonosni virus mogao proširiti sa londonskog prometnog aerodroma Heathrow.

Njemački naučnici su razvili novi sistem za predviđanje brzine širenja virusa. Bolesti su se ranije širile samo lokalno, dok moderne pandemije prelaze granice veoma brzo pomoću kompleksne mreže globalnih letova i prometnog avio-saobraćaja. Smrtonosni virus bi se mogao proširiti širom svijeta za svega nekoliko sedmica.

Korištenjam podataka skupljenih pojavom SARS-a 2003. godine i H1N1 pandemije 2009. godine, fizičar Dirk Brockmann i njegove kolege sa Univerziteta Humboldt u Berlinu su razvili novi model za predviđanje dolaska nove globalne pandemije u različitim dijelovima svijeta.

Model je baziran na koceptu "efektivne distance" i vjerovanja da zaraza danas putuje mnogo brže i efektivnije između prometnih aerodroma u različitim zemljama nego između gradova i ruralnih dijelova u istoj zemlji.

Video prikazuje kako se virus sa Heathrowa u Engleskoj širi ka evropskim gradovima, Grenlandu i sjevernoj obali Afrike, prije nego stigne do istočne obale SAD-a i Indije. Nakon što zaraza zavlada Evropom, ona se širi i ka zapadnoj obali SAD-a, Tajlandu, Rusiji i Južnoj Africi, a potom ka Aziji, Australiji i Novom Zelandu.

Svakog dana sa aerodroma Heathrow polijeće 1.288 avaiona, koji lete u 80 različitih zemalja, a u prosjeku 191.200 ljudi stigne i otputuje s ovog aerodroma dnevno. Jasno je da bi se širenje virusa odvijalo veoma brzo. Video koji su napravili naučnici pogledajte u prilogu.