Nauka
0

Slonovi imaju dobru memoriju i posebno pamte nevolje

Sarajevo-x.com
Foto: Alamy
Foto: Alamy
Slonovi zapravo imaju dugo pamćenje, posebno kad je riječ o opasnostima koje su preživjeli, kažu naučnici.

Oni su otkrili da su stariji slonovi najbolji u donošenju odluka o spasavanju od predatora, jer su ranije bili u sličnoj opasnosti. Naučnici su simulirali zvuke lavova pred slonovima, nakon čega su starije ženke pravilno usmjerile odbrambene reakcije prema muškim lavovima koji su vještiji u ubijanju od ženki lavova.

Slonovi žive u multigeneracijskim porodicama do 12 članova koje se hrane, odmaraju i kreću kao cjelina. Zajedno oni brane jedni druge, tragaju za hranom i brinu za potomstvo.

Tokom 72 simuliranja prisustva lavova među 39 porodičnih grupa slonova u Keniji tokom više od dvije godine, starije ženke su najpažljivije slušale i vodile svoje grupe u više odbrambenih položaja, kad se čula rika lavova mužjaka.

Nedavna istraživanja su sugerisala da životinje s velikim mozgovima, u odnosu na veličinu njihovog tijela, mogu uspješnije izbjegavati predatore, jer se mogu bolje prilagoditi u susretu s predatorima. Naučnici ističu da je sad ustanovljeno da se efikasna odbrana od predatora zasniva na prethodnom iskustvu, prenio je Daily Mail.