Nauka
0

Slijetanje Discoveryja odgođeno za utorak

NINA
Zbog loših vremenskih prilika na Floridi povratak shuttlea Discovery iz svemirske misije, koji je očekivan danas, odgođen je za utorak, saopštila je NASA.

“Vremenski uslavi u regiji američkog svemirskog centra ne omogućavaju prizemljenje shuttlea. Od četiri moguća vremenska termina stručnjaci NASA-e su odabrali sutrašnji”, objasnio je NASA-in stručnjak.

Posada shuttlea Discovery uspješno je izvela 13-dnevnu misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici i spremna je za izvođenje manevra silaska s orbite i čeka upute iz Centra uprave leta sa svemirskog centra Cape Canaveral.

Prema riječima stručnjaka, nema nikakvih odstupanja od zadanog programa i sve teče prema utvrđenom planu. Prije slijetanja sedmeročlane posade predstoji izvođenje nekoliko operacija koje su strogo kontrolirane sa Zemlje.

Astronaut James Kelly, koji je rukovodio misijom shuttlea 2001. izjavio je CNN-u da kada shuttle ulazi u atmosferu vidi se kroz iluminator usijana plazma, što je vrlo “uzbudljivo".

Očekuje se da će shuttle Discovery ući u atmosferu Zemlje nad Tihim okeanom, kada slijedi smanjivanje visine nad teritorijem Nikaragve, Kube i Meksičkog zaljeva.

Tijekom boravka u svemiru posada Discoveryja izvela je niz složenih zadataka među kojima je svakako najvažniji remont shuttlea u otvorenom svemiru.