Nauka
0

Sklonost ka jedenju loše hrane je nasljedna?

Sarajevo-x.com
Prema eksperimentima rađenim na laboratorijskim miševima, sklonost ka jedenju loše, nezdrave hrane je nasljedna. Naučnici su hraneći miševe shvatili da ženke koje su jele nezdravu hranu tokom trudnoće rađaju mladunce sklone jedenju loše hrane. No može li se ovo saznanje primijeniti na ljude?

Eksperimenti na životinjama su pokazali da jedenje loše i nezdrave hrane jeste nasljedno. Veterinarski koledž Royal radio je testove na trudnim ženkama miševa. Jednoj su grupi, tokom trudnoće, davali samo nezdravu hranu kao što su krofne, keksi i ostali slatkiši te masna hrana.

U toku eksperimenta pokazalo se da su mladunčad čije su majke jele nezdravu hranu koja deblja, bili skloni jedenju iste takve hrane kada su počeli sami birati što jesti. Istražitelji su zaključili da je vrlo moguće da se ista situacija događa i sa djecom, ali za to još uvijek nemaju dokaze, prenosi BBC News.

Poznato je međutim da se ponašanje i način života trudnice odražavaju na bebu, a doktori svim trudnim ženama preporučuju zdravu ishranu bez obzira da li je ona nasljedna ili ne. U svakom slučaju je vrlo zdrava kako za razvoj djeteta, tako i za majku.