Nauka
0

Šizofrenija povezana sa kratkotrajnim pamćenjem

Sarajevo-x.com
Kod osoba koje boluju od šizofrenije aktivni su različiti dijelovi mozga, kojima se procesuiraju neka od kratkotrajnih pamćenja, istraživanje je pokazalo, prenosi BBC.

Istraživanje američkih naučnika ponudila su neke od odgovora zašto je stanje šizofranije često povezano sa problemima dugotrajnog pamćenja.

Studija Vanderbilt Univerziteta u Nashvilleu, Tennessee, je pokazala da zdrave osobe koriste desnu stranu mozga zahvaljujući kojoj uspijevaju upamtiti posebne pojedinosti ili lokacije. Nasuprot njima, šizofreni pacijenti koriste širu mrežu područja sa obje strane mozga.

Naučnik prof. Sohee Park je izjavio da istraživanja pokazuju da je kod zdravih osoba aktivirana posebna i jasno određena mreža područja za posebne moždane funkcije, dok šizofreni pacijenti “se oslanjaju” na širu i više difuznu mrežu kako bi postigli isti cilj.

Obrazac moždane aktivnosti šizofrenih pacijenata je usko povezan sa procesima performanse trenutnog pamćenja, istraživanja su također pokazala. U slučajevima kada šizofreni pacijenti zaboravljaju, oni iskazuju sigurnost i povjerenje kad kažu da su sve jasno upamtili. Međutim, očitavanje njihove moždane aktivnosti pokazuje da ona izgleda jednako i kad tačno upamte određene detalje i kad ih ne upamte.

Profesor Park je objasnio:”Takvo povezivanje uskladištenih pogrešnih informacija i osjećanje sigurnosti u iskazu pacijenta može biti jedan od načina iniciranja iluzija i samobmana.”

“Kognitivna neuparenost, uključujući probleme s pamćenjem, je jedan od simptoma šizofrenije, koji se manje ozbiljno shvata od ostalih glavnih simptoma – halucinacija i iluzija”, dodatno je objasnio Paul Corry iz organizacije Rethink, koja se bavi problemima šizofrenije.

Corry je izjavio da je najbolji način zaštite ljudi od kognitivne neusklađenosti omogućavanje medicinske i socijalne pomoći na samom početku mogućeg oboljenja.