Nauka
0

Sistem prognoza tsunamija do 2011.

Sarajevo-x.com
Naučnici su razvili sistem upozorenja za predstojeće tsunamije za područje Mediterana za koji se tvrdi da bi bio gotov do 2011. i mogao bi spasiti hiljade života.

Projekat u vrijednosti 40-50 miliona eura počeo se razvijati prije tri godine, kratko poslije decembra 2004. godine kada je tsunami Indijskog okeana usmrtio 230.000 ljudi. Ovaj događaj je naveo azijske narode da razviju sigurnosne sisteme.

Vođa projekta Stefano Tinti izjavio je da je postojala mogućnost da je samo neko upitao naučnu zajednicu o mogućnosti da do dođe od tsunamija u Indijskom okeanu 25. decembra 2004. svi bi se tome nasmijali.

“Radi se o jednom potpunom promašaju naučne zajednice koja je mislila da se to ne bi moglo dogoditi”, odlučan je Stefano Tinti.

Vođa projekta je rekao da su najizloženiji dijelovi Mediterana i okolnih područja gusto naseljeni, kao i turistička prebivališta, i da bi i najmanje tsunami mogao imati razarajuće posljedice.

“Čak i talas visok jedan metar bi značio katastrofu na izloženoj i prenapućenoj turističkoj plaži. Ovi talasi bi preplavili obalu za nekoliko minuta i šanse ze preživljavanje ne bi bile velike”, izjavio je Tinti.

Grčka, turska i sicilijanska obala su mjesta najvećeg rizika, kao i Alžir i drugi dijelovi sjeverne Afrike.

Jedan od posljednjih velikih tsunamija u regionu je pogodio otoke u blizini jugoistočne obale Grčke 1956. godine i raširio se na dijelove Bliskog Istoka.

Od posljedica tsunamija stradale su četiri osobe, ali ovo se desilo prije naglog razvoja grčke turističke zajednice. Isti takav tsunami bi danas ostavio mnogo veće posljedice, mišljenja su naučnici.

Sistem upozorenja, koji bi trebao biti spreman za preeliminarne testove kasnije ove godine, će skupljati podatke iz centara nacionalnog monitoringa i odlučit će da li treba izdati upozorenje zemljama Mediterana.

Naučnici tvrde da bi sistem trebao izdati lokalno upozorenja dvije ili tri minute poslije prikupljanja seizmoloških podataka. Za veća upozorenja bi bilo potrebno 15 minuta prije izdavanja. Upozorenja bi mogla biti proslijeđena putem radio stanica, mobitela, pagera, automatskih oglašivača poruka.

Tinti je izjavio da će istraživanja novog sistema omogućiti predviđanje rizika od tsunamija u području tokom sljedećih 10-15 godina, objavljuje BBC.