"Stopirao" do svemira
0

Šišmiš lansiran zajedno s Discoveryjem

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Maleni šišmiš, koji je očito imao problema s letenjem, zakačio se za trup letjelice Discoveryja uoči njenog polijetanja u orbitu u nedjelju, objavili su dužnosnici američke svemirske agencije (NASA), a prenosi CNN u četvrtak.

Životinja je posljednji put viđena kako zakačena visi na vanjskom spremniku goriva na Discoveryju nekoliko trenutaka prije lansiranja.

Dužnosnici NASA-e nadali su se da će netopir sam odletjeti prije lansiranja, ali to se nije dogodilo. Vjerojatno je stradao odmah potom.

Fotografije koje je snimila NASA naknadno je pregledao stručnjak za divlje životinje i ustanovio da je šišmiš vjerojatno imao slomljeno krilo i ozlijeđeno rame.

U blizini svemirskog centra Kennedy na Floridi nalazi se prirodni rezervat Merritt Island i NASA se koristi sirenama kako bi otjerala životinje koje se približe njeznim raketoplanima.

Ovaj šimiš nije prvi koji je pokušao "stopirati" do svemira. Jedan je primijećen prije lansiranja 1998. godine, ali taj je uspio na vrijeme odletjeti i spasiti se.