Nauka
22

Senzacija u zoološkom vrtu Schönbrunn: Parile se pande Yang Yang i Long Hui

Klix.ba
Foto: Schönbrunn Zoo/Norbert Potensky
Foto: Schönbrunn Zoo/Norbert Potensky
Velike pande u Zoološkom vrtu Schönbrunn u Beču potpuno su u proljetnom raspoloženju. Danas su se pande Yang Yang i Long Hui parile nekoliko puta. Ovo je velika senzacija jer se pande rijetko pare i niti u jednom zoološkom vrtu u Evropi pande se ne pare prirodno, već umjetnom oplodnjom.

"Sezona parenja pandi je jednom godišnje i traje vrlo kratko. Ženke bude plodne samo dva ili tri dana", rekao je Damar Schratter, direktor vrta.

Čuvari koji rade u ovom zoološkom vrtu primijetili su znakove i pustili su ova dva medvjeda da budu zajedno. Kada nije sezona parenja, pande vole biti same.

Foto: Schönbrunn Zoo/Norbert Potensky
Foto: Schönbrunn Zoo/Norbert Potensky

Tokom perioda parenja one su neumorne, ne jedu mnogo ostavljaju trag svuda i prave veliku buku. Nakon nekoliko mjeseci bit će poznato da li je parenje bilo uspješno.

U Schönbrunnu do sada su rođene tri panda bebe - Fu Long 2007, Fu Hu 2010. i Fu Bao 2013. godine. Sve su prebačene u Kinu kada su napunile dvije godine. Prema posljednjim podacima, 1860 velikih pandi živi u svojoj matičnoj zemlji, planinskim šumama Sjeverozapadne Kine.

Long Hui i Yang Yang stigle su u Beč 2003. godine u okviru programa zaštite pandi.