Nauka
0

Seljaci iz Kine jeli kosti dinosaura

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters; Kosti iz oblasti Henan
Foto: Reuters; Kosti iz oblasti Henan
Već dvije decenije seljaci iz centralne Kine koristili su iskopane dinosaurove kosti za kuhanje u supi ili za pravljenje pomada. Vjerovali su da kosti potiču od letećeg zmaja, a da njihovo korištenje ima izlječivu moć.

Naučnik Dong Zhiming izjavio je za Associated Press kako su se do prošle godine u provinciji Henan fosilni ostaci prodavali kao "zmajeve kosti" po cijeni od 4 yuana (50 centi) po kilogramu.

Kada su seljaci saznali da kosti nisu od "letećeg zmaja", donirali su 200 kilograma naučniku Dongu i njegovim kolegama iz Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kako bi ih oni mogli iskorisititi za istraživanje.

"Dinosaurove kosti bogate kalcijem seljaci su kuhali zajedno sa još nekim sastojcima i davali djeci koja su osjećala vrtoglavicu i imala grčeve u nogama. Osim toga, od kostiju su pravili i različite pomade koje su direktno stavljali na frakture i rane. Ova praksa korištenja kostiju u medicinske svrhe traje već dvije decenije.", izjavio je naučnik Dong.

Dong je bio među naučnicima koji su nedavno u ovoj oblasti Henan iskopali kosti dinosaurusa biljojeda koji je živio prije 85 do 100 miliona godina.

"Još dva fosilna ostatka su u procesu iskopavanja jer smo otkrili da je oblast Henan bogata fosiliziranim dinosaurovim jajima.", rekao je Dong