Nauka
0

Seksualni prijestupnici često imaju psihički poremećaj

Sarajevo-x.com
Muškarci koji su osuđeni zbog silovanja ili drugih seksualnih prijestupa često imaju ozbiljne mentalne poremećaje. Prema podacima nove studije objavljene u magazinu Clinical Psychiatry, seksualni prijestupnici su u svojoj prošlosti često bivali hospitalizirani na klinikama za psihička oboljenja.

U novoj studiji postao je jasno vidljiv kontrast između običnih muškaraca i seksualnih prijestupnika. Rezultati su pokazali da su muškarci koji su počinili seksualno krivično djelo i do šest puta češće bivali hospitalizirani zbog psihičkih oboljenja.

"Ovi nalazi govore nam da je moguće ranije identificirati silovatelje i pomoći im prije nego što počine zločin", objasnio je autor studije, dr. Seena Fazel sa Univerziteta Oxford u Velikoj Britaniji.

Fazel i njegove kolege svoje nalaze baziraju na osnovu podataka švedskog sistema registracije stanovništva koji uključuje i bazu podataka kriminalnih prijestupnika i historiju hospitalizacija.

Istraživači su usporedili 8.495 muškaraca osuđenih zbog seksualnih prijestupa između 1988. godine i 2000. godine sa 19.935 muškaraca bez historije kažnjavanja ili hospitalizacija na psihijatrijskim klinikama.

Nalazi su pokazali da su seksualni prijestupnici mahom imali historiju psihičkih oboljenja kao što je šizofrenija. Ovo istraživanje potvrdilo je i sumnju naučnika da su ljudi, koji imaju mentalne bolesti, podložniji ovisnosti o drogama i alkoholizmu.

Dr. Fazel je ipak naglasio da ne mora značiti, da ukoliko neko boluje od nekog psihičkog oboljenja, mora automatski biti i seksualni prijestupnik.

Fazel i njegove kolege u budućim studijama namjeravaju se baviti istraživanjem prikladnog liječenja ovakvih oboljenja.