Bilješke u javnosti nakon sto godina
0

Seksualni činovi pingvina šokirali naučnike

Klix.ba
Bilješke o neobičnim seksualnim aktivnostima među pingvinima, koje su prije sto godina zabilježili članovi polarne ekspedicije kapetana Scotta, su konačno puštene u javnost.

Detalji, koji uključuju i seksualnu prisilu, a koje je zabilježio George Murray Levick, su smatrani toliko šokantnim da su izbačeni iz oficijelnog izvještaja.

Biolog Levick je bio medicinski oficir tokom ekspedicije na Južni pol 1910. godine. Bio je pionir istraživanja pingvina i prva osoba koja je posmatrala parenje u koloniji pingvina na Cape Adareu.

Levick je bio šokiran onim što je opisao kao "razvratni seksualni činovi mužjaka, koji se se pare sa mrtvim ženkama".

Nakon povratka u Veliku Britaniju, Levick je pokušao objaviti naučni članak pod nazivom "Prirodna historija adelijskih pingvina", ali tadašnji izdavači su smatrali da bi njegov rad bio previše za javnost, piše BBC.

Seksualno ponašanje pingvina nije objavljeno u oficijelnom izvještaju, ali je Sidney Harmer, koji je tada bio zadužen za zoologiju u Prirodno-historijskom muzeju, odlučio da napravi 100 kopija ovog rada, koje je podijelio grupama naučnika.

"Tadašnji naučnici jednostavno nisu imali dovoljno znanja da objasne ono što je Levick nazvao nekrofilijom. Ono što se u stvarnosti tamo dešava se ne može ni na koji način povezati sa nekrofilijom u ljudskom kontekstu. Sam položaj ženke kod mužjaka pingvina izaziva seksualnu reakciju. Oni ne prave razliku između živih i mrtvih primjeraka koji se nalaze u istom položaju", kazao je Douglas Russel, kustos za jaja i gnijezda Prirodno-historijskog muzeja.

Danas u svijetu postoje još samo dvije od 100 kopija Levickovog rada.

"Taj rad je pun slučajeva seksualne prisile, seksualnog i fizičkog zlostavljanja mladih pingvina, seksa radi zadovoljstva i homoseksualnog ponašanja. Fascinantan rad", kazao je Russel.