Nauka
0

Seks zaista mijenja strukturu mozga

Sarajevo-x.com
Gubljenje nevinosti bi zaista moglo biti ključan faktor za promjenu života. Seksualni odnos je povezan sa mijenjanjem strukture mozga, bar kod muškaraca.

Japansko istraživanje je analiziralo male bodlje koje se javljaju između moždanih ćelija štakora, otkriveno je da ih više imaju štakori koji se nisu parili, za razliku od onih koji su se parili više puta. Dokazano je da se ove bodlje vremenom smanjuju i potpuno nestaju. Istraživanje bi moglo pomoći u pronalasku lijeka koji bi kod ljudi pojačavao rast bodlji, što bi dovelo do povećanja libida.

Naučnik Suart Tobet je rekao da istraživanja daju uvid u to kako promjene strukture bodlji doprinose mogućnosti pokazivanja seksualnog ponašanja štakora. Isto bi se moglo primijeniti i na veće sisare, uključujući ljude. Kada je njihov zadatak obavljen, bodlje se smanjuju ili nestaju. Bodlje mikroskopske veličine mogu utjecati na prva seksualna iskustva muškaraca. Od ranije je poznato da se nekoliko regija mozga, povezanih sa seksualnim ponašanjem, razlikuje po veličini između spolova kod ljudi, a isto je i kod životinja.

Kako bi saznali da li je regija, koja je kod muškaraca veća, izmijenjena zbog seksa, naučnici sa Univerziteta Saitama su uporedili mozgove muških štakora koji se nikada nisu parili te mozgove štakora koji su to činili više puta. Otkrili su da je broj moždanih bodlji kod štakora koji se nisu parili znatno veći.

Naučnik Shinji Tsukhara je rekao da do smanjenja broja bodlji dolazi zbog brojnih faktora, uključujući hormonalne promjene uzrokovane prisustvom ženke. On je rekao da bodlje mogu poslužiti za učenje načina parenja, a nakon toga više nisu potrebne.

Američki naučnici su dokazali da davanje velikih doza seksualnih hormona životinjama znatno povećava broj bodlji u njihovim mozgovima. Zbog toga životinje više reaguju na seksualne podražaje.

Ženke koje su dobijale lijek koji sprečava stvaranje bodlji u mozgu, bile su manje zainteresovane za parenje nego je to uobičajeno.

U budućnosti bi mogao biti stvoren lijek koji povećava rast bodlji i to bez promjene nivoa hormona.

Naučnici sa Univerziteta u Californiji su rekli da bi to moglo utjecati na povećanje seksualne želje, objavio je Daily Mail.