Nauka
0

Sateliti iz svemira otkrili velika jezera ispod Antarktika

Sarajevo-x.com
Zahvaljujući satelitima iz svemira, naučnici su potvrdili svoje dugogodišnje sumnje – da se ispod antarktičkog leda nalaze velika pokretna jezera.

Ta jezera se protežu stotinama kvadratnih kilometara i mogu se vidjeti pomoću satelita iz svemira. Jezera nisu nastala zbog globalnog zagrijavanja jer se nalaze 700 metara ispod kompresovanog snijega i leda, što je previše duboko da bi na njih bilo kakve promjene temperature na površini imale uticaj.

Satelitom su otkrili da se skrivena jezera kreću ispod površinskih ledenjaka, pokrečući čitavu rijeku leda. Posmatrajući ponašanje tih jezera, naučnici će pratiti klimatske promjene na antarktičkom ledenom pokrivaču, što je vrlo bitno jer svaka promjena na ledenom omotaču Antarktika utiče na svakodnevni život u ostatku svijeta.

"Otkrili smo da velika jezera pod ledom pomjeraju ledene ploče brzinom od nekoliko metara po danu. To se zaista pomjera. To je brzokretajući led koji pokazuje kako ledene ploče reaguju na klimatske promjene u kratkom vremenskom roku", izjavio je Robert Bindschadler, naučnik NASA-e u Centru Goddard za svemirske letove u Marylandu, jedan od koautora studije.

Naučnici su otkrili da su brojna područja ledene kore ili porasla ili se smanjila između 2003. i 2006. godine kao rezultat kretanja vode ispod njih. Voda može biti sposobna za tako nešto zbog velikog pritiska kojem je izložena uslijed težine leda, tvrde oni.

Oko 90 posto svježe vode na svijetu zarobljeno je u ledenim omotačima Antarktike. Kad bi se taj led otopio, naučnici predviđaju da bi razina mora porasla za sedam metara, što bi imalo katastrofalne posljedice za čovječanstvo.