Gdje li će udariti?
0

Satelit od pet tona uskoro pada na Zemlju!

SRNA
Foto NASA
Foto NASA
Satelit težine pet tona, star 20 godina, ispao je iz orbite i očekuje se da će pasti na Zemlju oko 24. septembra, saopštila je danas američka NASA.

NASA navodi da je rizik da neko na Zemlji pogine zbog ovoga 1 prema 3.200, prenosi BBC.

Satelit se kreće brzinom od osam kilometara u sekundi i mogao bi da padne bilo gdje između 57 stepeni sjeverne geografske širine i 57 stepeni južne geografske širine, što obuhvata najveći dio naseljenih područja na planeti.

Veći dio satelita raspašće se i izgorjeti pri ulasku u atmosferu. Naučnici su identifikovali 26 odvojenih dijelova koji bi mogli da izdrže pad kroz atmosferu, a krhotine bi mogle da budu rasute u pojasu širine 400 do 500 kilometara.

NASA je saoštila da će naučnici moći da objave precizniju prognozu o mjestu pada satelita dva sata prije njegovog ulaska u atmosferu.

Rizik po stanovništvo Zemlje od 1 prema 3.200 je veći od 1 prema 10.000, što je limit koji je NASA odredila kada je riječ o njenim objektima u orbiti.

Američka agencija napomenula je da, ipak, niko nikada nije povrijeđen od objekata koji su ponovo ušli u atmosferu iz svemira.