Crne prognoze australskih naučnika
0

Sat gledanja TV-a može skratiti život za 22 minute!

Sarajevo-x.com
Foto: Alamy
Foto: Alamy
Svako ko troši šest sati dnevno ispred TV-a rizikuje da umre pet godina prije onih koji na aktivniji način troše svoje slobodno vrijeme, tvrde istraživači.

Prekomjerno gledanje TV-a opasno je baš kao i pušenje ili prekomjerna tjelesna težina, a "sveprisutno sjedilačko ponašanje" treba posmatrati kao zdravstveni problem, pokazale su studije stručnjaka sa Univerziteta u Queenslandu, Australija. Oni tvrde da svaki sat gledanja TV-a može skratiti život za čak 22 minute!

Pozivajući se na preporuke prema kojima djeca trebaju provesti najviše dva sata dnevno gledajući TV, oni ističu da i odrasli trebaju skratiti vrijeme koje provode pred ekranom.

Istražitelji su analizirali rezultate ankete provedene 1999. i 2000. među 11.247 Australaca koji su govorili o vremenu koje provode gledajući TV, te podatke o smrtnosti u toj zemlji. Napravili su poređenje životnog vijeka ljudi koji gledaju TV previše i onih koji to čine u podnošljivijim okvirima. Tako su došli do zaključka da svaki sat gledanja TV-a može skratiti život za čak 21,8 minuta.

Prema mišljenju naučnika, pretjerano gledanje TV-a za naše zdravlje je isto tako loše kao i previše provoditi za volanom, dakle sjedeći.

Stoga je njihova preporuka da slobodno vrijeme provodimo što aktivnije, sa što manje sjedenja. Istakli su kako se nadaju da će novi rezultati istraživanja podstaći ljude da se više okrenu fizičkim aktivnostima poput vježbanja, šetnji ili kopanja u vrtu, prenio je britanski list Telegraph.