Nauka
0

Samo za geek-ove: jakna koja puni uređaje

Klix.ba
U današnjem bežičnom i računarima raznih oblika ispunjenom svijetu, potrebna za nezavisnim napajanjem postaje sve veća.

Svi ti silni uređaji kojima smo načičkani – mobiteli, prenosni i ručni računari, MP3 playeri – svi oni trebaju napajanje kada smo u pokretu, daleko od strujnog priključka – a njihove im baterije mogu ponuditi u najboljem slučaju par sati rada. Nakon toga, posegnite za rezervnom baterijom ili će se uređaj isključiti.

Ali, ako ste dovoljno veliki geek, postoji rješenje. Na posljednjem je CES-u firma ScotteVest predstavila jaknu sa solarnim ćelijama na ramenima. Dok su stavljene i ima sunca, ćelije koje koriste najnapredniju CIGS (Copper Indium Gallium Diselenide) tehnologiju i odlikuju se velikom osjetljivošću na sunce pune skrivenu bateriju, od koje su onda razvučeni kablovi do mnogobrojnih džepova na jakni. Stavite fino mobitel u džep, priključite ga i on se puni, a ako se slučajno nađete u nekoj svečanoj situaciji – ćelije se mogu lako otkačiti i skinuti sa ramena.

Predstavljeni demo model mogao je puniti samo jedan uređaj, ali iz ScotteVest-a tvrde da će jakna koja se bude prodavala puniti više uređaja istovremeno – logično, sporije nego kada se puni samo jedan od njih. Uz to, poseban softver brine o količini dostavljene struje svakom od njih, tako da će uređaji čije su baterije praznije dobijati više energije. Version Three.0, kako je nazvan ovaj vanserijski dio odjeće, podržavati će veliki broj najrazličitijih uređaja, a cijena bi trebala biti oko 300 USD. Ostaje još samo da kažemo: Buaaa, dajte nam jednu! (VL)

INFO Online