Nauka
0

SAD: Objavljene fotografije površine Mjeseca snimljene sedamdesetih

FENA
Detaljne fotografije površine Mjeseca, što ih je do sada vidjelo tek nekoliko znanstvenika, a snimljene su tokom misija Apolla 15, 16 i 17 sedamdesetih godina, prvi su put stavljene na raspolaganje javnosti na internetskim stranicama.

Fotografije prikazuju detalje mjesečeve površine i izvrsne su kvalitete. Od sedamdesetih, kad su snimljene, bile su spremljene u posebnim NASA-inim hladnjačama kako bi se što bolje očuvale.

Državno sveučilište Arizona, putem internetskih stranica nedavno je omogućilo svima koje snimke zanimaju da ih vide.

"Skenirali smo fotografije u vrlo visokoj rezoluciji, pa za svaki piksel imate čak 16.000 tonova sive boje. Na fotografijama se mogu vidjeti detalji veličine pet miliontina metra, no i rezolucija je iznimno velika, jer smo željeli očuvati što više originalnih informacija", rekao je profesor geoloških znanosti i glavni voditelj projekta Mark Robinson.

Mnoge su NASA-ine slike s Mjeseca već na raspolaganju zainteresiranima na interentskim stranicama poput Google Moon-a, no fotografije Arhive Apollo Image posebne su upravo zbog detalja.

Jedna od fotografija koja se već mogu vidjeti na internetskim stranicama, ona je koja prikazuje detalj površine Mjeseca snimljen kamerom montiranom na Apollu 15 1971. godine. Arhiva Apollo Image posebno je dizajnirana da bi omogućila visoku svemirsku rezoluciju no i preciznu geometrijsku kvalitetu.