Nauka
25

SAD: "Neprijatelj" marihuane odobrio značajnije istraživanje svojstava THC-a

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američka savezna Agencija za narkotike (DEA) decenijama vrši enormni pritisak na bilo kakvu ideju o olakšavanju ili omogućavanju naučnog pristupa marihuani kroz eksperimente i analize o njenom dobrom učinku na određene bolesti.

Ipak, čini se da DEA popušta i da je na pomolu olakšanje naučnih eksperimenata. S druge strane, DEA naglašava da marihuana, jednako kao LSD i heroin, ostaje u grupi "promatranih i kontrolisanih supstanci". Također, marihuana se u očima DEA-e i dalje smatra biljkom koja trenutno nema "nikakve medicinske svrhe".

Pored ovih striktnih pravila DEA je u četvrtak izdala saopćenje u kojem kaže kako će povećati broj dozvola za legalnu proizvodnju marihuane koja se koristi u svrhe medicinskog istraživanja.

Što se tiče saveznih vlasti, dozvolu za proizvodnju i istraživanje marihuane ima samo Univerzitet u Mississippiju. DEA kao savezno tijelo često ulazi u konflikt sa organima vlasti na nivou američkih država koje su legalizovale upotrebu marihuane.

U ovom trenutku, istraživanje medicinskih potencijala marihuane je ograničeno, ali je godinama poznato kako tetrahidrokanabinol (THC) u marihuani pozitivno utječe na dijabetes tipa 1 i MS. Također, postoje indicije da pozitivno utječe na epilepsiju te da se može koristiti kao sredstvo protiv bolova.