Nauka
0

SAD nameće zahtjev za biometrijskim pasošima

Sarajevo-x.com
Rok za države koje sa SAD imaju ugovore o bezviznom režimu, za početak izdavanja nove generacije biometrijskih pasoša koji odgovaraju zahtjevima SAD je prošao.

Pod legislativom koja je uvedena nakon 11. septembra, pasoši izdati u državama koje sa SAD imaju ugovore o bezviznom režimu moraju sadržavati biometrijske podatke. Tehnologija mapiranja lica je iskorištena da bi se kreirala slika koja će biti smještena na čipu koji se nalazi na pasošu, što je pokušaj spriječavanja falsificiranja. Neki borci za građanske slobode su zabrinuti u vezi sa upotrebom biometrije.

Oko 13 miliona ljudi putuje svake godine u SAD pod bezviznim režimom – što im omogućava da mogu aplicirati za ulazak u SAD za 90 dana poslovnog boravka ili odmora, samo na osnovu pasoša i bez potrebe za izdavanjem vize. Ako ijedna od 27 zemalja koje imaju ugovor o bezviznom režimu sa SAD izda pasoš bez neophodnih kriterija nakon 26. oktobra, imalac tog pasoša će morati aplicirati za vizu.

Washington je inicijalno definisao 26.oktobar 2006. godine kao navedeni rok, ali ga je produžio za godinu dana, nakon što je Europska unija podnijela žalbu, navodeći činjenicu da će mnoge zemlje imati problem da dovrše izmjenu pasoša u zadatom vremenu.

Odluka da se koristi tehnologija mapiranja lica, u odnosu na princip otiska prsta ili još tačnijeg iris sistema (princip snimanje irisa oka), je definisana 2003. godine od strane Međunarodne organizacije civilne avijacije, kao najrazvijenija i najraspoloživija od svih biometrijskih sistema u tom trenutku. Strukturalne dimenzije lica se uzimaju sa fotografije aplikanta za pasoš, i prevode se u digitalne podatke koje se smještaju na čipu koji je sadržan u dokumentu. Čip takođe sadrži i biografske detalje koji se nalaze na zadnjoj stranici postojećeg pasoša. Očekuje se da će se na ovaj način smanjiti mogućnost falsificiranja.

Putnici će predati svoj pasoš ovlaštenom licu, koji će očitati na odgovarajućem uređaju, i na taj način pokupiti detalje na računar. Ovlašteno lice može onda provjeriti da li skenirano lice na čipu odgovara fotografiji na pasošu, kao i licu vlasnika pasoša. U suštini, to znači da ovakvi pasoši nisu u potpunosti biometrijski. Ovaj princip je dobar provjeru da li je osoba zaista ta koja tvrdi da jeste, ali nije dobar za baze podataka. Prevencija internacionalnog terorizma na ovaj način je upitan jer je potrebno znati čije lice ili otisak prsta se zaista traži.

EU želi da ostvari da biometrijski pasoši sadrže otisak prsta do 2009. godine, što će značiti drugu generaciju biometrijskih pasoša.